Den folkelige fortælling og det overnaturlige

Da Jeppe Jensen Aakjær samlede folkeminder til Evald Tang Kristensen var det  ikke længere en del af folketroen – overtro om man vil. Det har snarere været underholdning og en god anledning til morskab, hygge eller gys når de gamle fortalte. Men de forestillinger beretningerne rummer kan være gode at hente inspiration fra, når man selv skal i gang med at fortælle.

Steen Agger har skrevet Trolden i Bruddal – og andre danske sagn. Her får man god og letlæst besked om trolde, bjergmænd, elverpiger og andre væsener fra folkesagn og eventyr.

Frilandsmuseet har lavet et undervisningsmateriale om tro og overtro.

Røverhistorier

En særlig genre indenfor folkeminder er røverhistorierne. Man fortalte dem en mørk aften rundt på gårdene. Angsten for røverne var reel nok. De kunne være 12 ialt og bo i en røverkule på heden eller i skoven. Den værste af alle røverne var som bekendt Jens Langkniv. Jeppe Aakjær havde hørt om ham, og læst om ham i Steen Steensen Blichers historier.

At en røverhistorie også kan være et eventyr med lykkelig slutning, kan man forvisse sig om ved at læse Blichers De tre helligaftener. Her på siden genudgiver vi historien. Den er illustreret af elever fra 6. klasse, Sinding Skole.

Fantasy og andre dramatiske tilgange

Træhuset – fantastiske fortællinger fra Aakjær er et eksempel på, hvad en 5.-6. klasse kan få ud af at digte videre på de gamle forestillinger om gengangere og meget andet mellem himmel og jord. Eleverne tager konkret udgangspunkt i det lille samfund Åkær. De indleder deres historier med noget hverdagsagtigt og personerne minder om dem, der boede på stedet omkring 1880. Historierne foregår i en historisk tid, men med et tvist af overtro eller magi. Genren kaldes også Historical fantasy.

Forsideillustration til "De tre helligaftener" komponeret af elev fra Sinding Skole.

Fantasy, drama og røverhistorier

Samarbejde mellem Jenles skoletjeneste og besøgende klasser

Steen Steensen Blicher

De tre helligaftener

– illustreret af elever fra Sinding Skole

Læs eventyret De tre Helligaftener her. Filen åbner i en ny fane.

Slide14
Røverne har fået deres velfortjente straf. I kampen mellem ondt og godt er der ingen nåde for dem, der er i ledtog med de mørke kræfter. Illustration fra "De tre helligaftener" komponeret af elev fra Sinding Skole.

Søren Kappel Schmidt (red)

Træhuset

– fantastiske fortællinger fra Aakjær fortalt og illustreret af 5.-6. årgang, Thyborøn Skole

Læs historierne her. Filen åbner i en ny fane.

Slide2
Illustration fra “Inger og eventyret” lavet af elev fra Thyborøn Skole.

Jyske Folkeminder

Evald Tang Kristensen samlede en stor mængde fortællinger. Han udgav dem først i tidsskriftet Skattegraveren. Senere samlede han mange af dem i nogle bøger der hed Gamle folks fortællinger om det jyske almueliv.

Femte afdeling af bogen hedder Livet uden døre. I bogen er der et kapitel med røverhistorier. Nogle af de traditionelle røverhistorier fra bogen kan du også læse her på siden.