På vej mod en letlæst biografi

Indtil tekst og billeder til den biografiske del af websiden er klar henviser vi til Henning Linderoths biografi, som ligger på www.limfjordslitteratur.dk.

Henning Linderoth har som mangeårig formand for Aakjærselskabet i høj grad været med til at gøre Jenle til et samlingssted for alle, der interesserer sig for Aakjærs tekster og engagement.

Jeppe Aakjærs liv og tid

Jeppe Aakjær i sit arbejdsværelse på Jenle, 1924.

Åkær, seks gårde og et hus ved Karup å. Fra folketællingen i 1880 kan vi få et indblik i, hvem der boede på stedet. Jeppe voksede op blandt de mennesker i Åkær. Her og i omegnen samlede han folkeminder efter sit ophold på Staby Højskole. Han var fra efteråret 1883 karl på gården derhjemme og havde travlt med arbejdet. I den sparsomme fritid samlede og nedskrev han folkeminder, som blev sendt til Evald Tang Kristensen.

“Hvem var denne Jeppe Aakjær

Barndomshjemmet i Aakjær var meget fattigt, og stedet kunne ikke brødføde familien, så drengene blev sendt ud som hjorddrenge hos de store gårdmænd på egnen. Jeppe var ingen undtagelse, og som 10-årig blev han sendt hjemmefra og kom til at bo i et karlekammer. Det var et hårdt liv. Tidlig om morgenen skulle han sætte kreaturerne på græs. Hele dagen og aftenen skulle de flyttes rundt til nye græsarealer og hjem til malkning. Indimellem var der skolegang, hvor der var lidt fred fra det hårde arbejde. Han fandt også tid til læsning i aviser og de meget få bøger, der var i hjemmet. Læsning var drengens helt store fornøjelse.”

Uddrag fra Henning Linderoths Aakjær-biografi på www.limfjordslitteraturen.dk